۱۳۸۸ تیر ۱۳, شنبه

زندگی نامه ی استاد علی نظمی تبریزی

استاد در آرامگاه باباطاهر در همدان در جمع شاعران همدان موزه ی همدان
زنجان : استاد در جمع دوتن از شاعران زنجان
همدان : استاد در جمع تعدادی از شاعران همدان
اصفهان : از راست । جعفر سرخی - استاد جلال خالقی مطلق فردوسی شناس و مفسر شاهنامه - استاد علی نظمی تبریزی
استاد علی نظمی تبریزی در اوا مهر ماه هزارو سیصد و شش شمسی در شهر تبریز ذر یک خانواده ی ندار از پدری به نام محمد حسین و از مادری به نام رقیه متولد شد می شود و نام او را علی می گذارند । پدرش از شکارچیان زبر دست و مشهور تبریز به شمار می رفت و در زمان ولیعهدی مظفرالدین شاه در تبریز میر شکار وی بوده است । نظمی در آغاز جوانی و شاعری پدرش را از دست می دهد چنان که در یک قطعه ی بیست و هشت بیتی می گوید :
یاد آن عهد که من با پدرم در یکی کلبه ی بی روزن و تار
می نشستیم و سخن می گفتیم من ز شعر، او ز فن و فوت شکار
او ز پیچیدن صید اندر دام من ز پیچیدن گیسوی نگار
یار او بود یکی کهنه تفنگ یار من دفترو دیوان بهار
استاد نظمی به علت فقر و نداری پدرش ، تا سن پانزده سالگی چیز هایی در مکتب آموخته ، ولی به مدرسه نرفته بود و از نعمت خواندن و نوشتن درست محروم بوده است ، وی از شانزدهسالگی در کلاس های خصوصی ، سپس از معلمان سر خانه بویژه زنده یاد استاد عباسقلی خان وقایعی که از نوادر روزگار بوده به فراگرفتن علوم جدیده و قدیمه پرداخت و بر اثر هوش و حافظه ی عجیبی که داشت در اندک زمانی مدارج عالی را در ادبیات فارسی و تازی پیمود و فردی بصیر و صاحب نظر گردید . وی مدت نه سال در محضر دانشمند معروف استاد عباسقلی خان وقایعی تلمذ کرد و خود می گوید :
من هر چه دارم از آن استاد است .
استاد نظمی بعد ها از محضر استادان بزرگ و فرهیخته ، از جمله استاد محمد امین ادیب طوسی که خود نیز شاعر بوده و صاحب دیوان است بهره های فراوان برده است .
نظمی در سرودن شعر و بویژه غزل از سبک و شیوه ی دو شاعر نامدار شیراز ، سعدی و حافظ پیروی می کند و خود به پیروی از این دوشاعر معجزنگار اعتراف و افتخار می کند :
(نظمی ) به غزل شهره ی آفاق نمی شد
گر پیروی از سعدی شیراز نمی کرد
*
سراب شعر من سیراب از آن شد
که گاه از شیوه ی سعدی نمی داشت
*
(نظمی )به غزل شیفته ی خواجه ام ، اما
سعدی است که سر حلقه ی اهل هنرم کرد
*
یا (نظمی ) افتخار سخن گستری مکن
یا راه خواجه رو، همه معجزه نگار باش
*
شعر من و (نظمی ) دلاویز و نشاط انگیز نیست
این برات از سعدی شیرین زبان خواهم گرفت
(نظمی ) استاد غزل است و اکثر غزل سرایان معاصر او را استاد غزل دانسته اند ।
یکی از خصوصیات بارز استاد (نظمی ) شهرت او در ماده تاریخ است । که در گوی سبقت از تمامی افرادی که در این فن شهرت دارند ربوده است و در حال حاضر در این رشته منحصر به فرد می باشند । ।
خصوصیت غزل پردازی او نیز منحصر به فرد است । زیراکه روانی و سادگی آن بقدری است که بدون هیچ مشکلی مفاهیم را به ذهن می رساند । ترکیبات زیبا و نداشتن استعارات دور از ذهن و نبودن اغراق های ذهن خراش و نکاتی از این قبیل سخن نظمی را چنین رایج و به اصطلاح ی شعرا سهل ممتنع گردانیده است ।
استاد نظمی بار ها فرموده است که عاشق به دنیا آمده و عاشق از دنیا خواهد رفت و این انگیزه را در تمامی غزل های ایشان می توان دید । با وجود ضربات مهلکی که از روزگار خورده است و در مدت شش ماه همسر و دو جوان رعنای خود را از دست داده است با وجود این خود را نباخته و دامنه ی عشق او مانند سپری در مفابل حوادث ناگور او را محافظت کرده است ।
در مورد مرگ عزیزان خود می گوید :
مانند من زمانه بسی نوحه گر گذاشت
دنیا بجز شکستن دل ها هنر نداشت
ن کسی که دل به چنین بی هنر گذاشت
( نظمی ) به بوستان دلم صرصری گذشت
نخل امید من همه بی برگ و بر گذاشت
از استاد نظمی آثار متعددی به چاپ رسیده است :
تذکره دویست سخنور که چاپ چهارم آن تمام شده است
دیوان اشعار که در بازار تمام شده و از استاد می خواهند چاپ سوم آن را روانه ی بازار کند
گلشن معانی : که شرح ابیات مشکله در ادبیات فارسی است
گلبانگ : که اشعار جدید استاد است
و اخیرا دانشمند جوان و صاحب ذوق جناب آقای محمئد تقی سبکدل که یکی از امید های فردای این سرزمین است گزیده هایی از دیوان اشعار استاد را انتخاب و به نام ( فروغ عمر ) به چاپ رسانیده است ।
استاد هم اکنون در سن ( هشتادو دوسالگی ) در کمال صحت و سلامتی می باشند । و انجمنی دارند به نام ( بزم سخن ) که هر سه شنبه ها در منزل شخصی خود بر قرار می شود و شاعران و اهل ذوق و ادب پروانه وار گرد شمع وجود استاد جمع می شوند و فیض می برند । استاد در این جلسه قسمت هایی از گلستان را تدریس می کنند و سپس اشعار شاعران را می شنوند و در باره ی آن نظر می دهند । ساعت حضور در جلسه شش تا نه بعد از ظهر هر سه شنبه ها می باشد ।
برای استاد طول عمر باعزت و عظمت آرزومندیم ।
از طرف انجمن ادبی قردوسی - جعفر سرخی

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر